Als je een huis wilt verkopen en daar een makelaar voor inschakelt, dan zal je deze moeten betalen. Dat gebeurt in regel via een zogenaamde makelaarscourtage. Deze courtage betaal je aan de makelaar nadat deze succesvol is in het verkopen van je woning. Meer hierover lees je bijvoorbeeld op makelaarkostenDe hoogte van deze makelaarscourtage hangt dus samen met het bedrag dat je voor de woning ontvangt. Een makelaarscourtage is namelijk een percentage van de prijs. Dat brengt in ieder geval twee voordelen met zich mee. In de eerste plaats betekent een makelaarscourtage dat je meer moet betalen op het moment dat je ook meer ontvangt voor je woning. Maar het voordeel daarvan is dat wanneer je tijdens de magere jaren op de huizenmarkt ver onder vraagprijs eindigt, dan betaal je ook minder aan de makelaar. In de tweede plaats is een makelaarscourtage een goede motivatie voor een makelaar. Hoe beter hij of zij zijn werk doet, des te hoger is ook de makelaarscourtage. Als een makelaar immers een vast bedrag krijgt ongeacht het bedrag dat je uiteindelijk voor je woning krijgt, dan heeft hij of zij geen duidelijk motief om zijn stinkende best voor je te doen. Of hij je huis nu voor 100.000 euro verkoopt of 150.000 euro, de beloning zou altijd hetzelfde zijn. Met een makelaarscourtage haal je dat effect weg en zo garandeer je dus ook dat een makelaar in ieder geval het motief heeft om zijn best te doen. Het bedrag dat je moet betalen bij een prijs ver boven de vraagprijs ligt weliswaar hoger, maar dat geldt dan ook dus ook voor het bedrag dat je voor je woning ontvangt. Met een makelaarscourtage dek je jezelf dus in, want als een makelaar niet succesvol is, dan betaal je minder of niets. Lukt het immers niet om de woning te verkopen, dan kan er ook geen percentage over de prijs berekend worden. 

Verschilt de makelaarscourtage per makelaar?

De courtage hangt dus af van de prijs die uiteindelijk voor je woning wordt betaald. Daarnaast rekenen verschillende makelaars ook met uiteenlopende percentages. Sommige makelaars werken Überhaupt niet met een courtage en rekenen liever een vast bedrag. Dat vaste bedrag kan dan lager of hoger uitvallen, dan een prijs die via een courtage tot stand zou zijn gekomen. Welke optie het beste is, hangt van de makelaar af. Dit kun je echter eenvoudig ontdekken via de site van makelaarkosten.nl. Op deze site vind je allerlei handige informatie die je kunt doornemen voordat je een keuze maakt voor een makelaar. Zo weet je van te voren precies waar je aan toe bent en wat de verschillende termen betekenen die makelaars vaak hanteren. 

Wat kost een makelaar nu precies?

Deze vraag kun je niet direct beantwoorden, maar via Makelaarkosten kun je wel snel ontdekken waar je op moet letten en welk vragen je moet stellen. Denk aan vragen als: 

  • Wat kost een makelaar
  • Wat is courtage?
  • Hoeveel procent is deze courtage
  • wat zijn gangbare makelaarstarieven?

Met de antwoorden op dit soort vragen kun je gemakkelijk een goede makelaar selecteren.