Niet iedereen zal weten wat er bedoeld wordt als het gaat over een brommobiel. Maar de term 45 km auto zal bij de meesten wel een lampje doen branden en misschien zal ook de benaming microcar wel bekend voorkomen. Wat moet je nu weten over dit type voertuig? Voor wie is deze bedoeld en wie mag er in rijden? En waarom zou je kiezen voor een brommobiel als er ook zoveel andere voertuigen zijn waar je voor zou kunnen kiezen? We vertellen daar graag iets meer over.

Wat is een brommobiel?

Voordat we in gaan op wie er in mag rijden en waarom je juist voor dit voertuig zou kiezen, willen we eerst iets meer vertellen over wat een brommobiel nu eigenlijk is. Het is een extra kleine auto waar je niet harder mee kunt en mag rijden dan 45 km per uur. Vandaar de alternatieve benaming. In het verleden werd dit type transportmiddel vooral gebruikt door mensen met een beperking en daarom stond het ook wel bekend als een gehandicaptenvoertuig. Tegenwoordig ligt dat echter anders, het is echt niet meer alleen aan mensen met een beperking voorbehouden om hierin te rijden. Een ander kenmerk van een brommobiel dat je zou moeten kennen, is het feit dat de meeste modellen tegenwoordig werken op een accu. Elektrisch rijden biedt verschillende voordelen:

  • het is stiller
  • je hebt minder onderhoudskosten
  • je hoeft niet naar een tankstation, maar kunt gewoon thuis opladen
  • in combinatie met zonnepanelen of groene stroom kun je duurzaam rijden
  • er worden geen stinkende uitlaatgassen uitgestoten

Een ander kenmerk van de brommobiel is dat je hier met één of twee personen in kunt zitten, het biedt geen ruimte aan meer passagiers door het kleine formaat. Dit kan een nadeel zijn, maar het kleine formaat heeft ook als voordeel dat je eigenlijk altijd wel een parkeerplek kunt vinden!

Wie mag er in rijden?

Zoals gezegd staat een brommobiel al lang niet meer gelijk aan een gehandicaptenvoertuig. Iedereen kan hier in rijden en de ontwerpen zijn tegenwoordig ook dusdanig dat deze autootjes eigenlijk nauwelijks meer afwijken van normale kleine auto’s. Er zijn daardoor steeds meer mensen die hier in zouden willen rijden en dit is ook mogelijk. Doordat de maximale snelheid beperkt is, mag je hier al vanaf 16 jaar in rijden. Je hebt bovendien ook geen autorijbewijs hiervoor nodig, een bromfietsrijbewijs of scooterrijbewijs volstaat. Hierdoor heeft de brommobiel aan populariteit gewoon onder oudere scholieren. Zo hoeven zij niet meer naar school te fietsen of in de regen op de brommer te zitten, maar kunnen zij gewoon zelf droog naar school rijden. Maar ook voor volwassenen is een microcar een geschikte optie, de aanschafprijs ligt namelijk veel lager dan die voor een auto. En ook onderhoudskosten zijn een stuk lager, waardoor het financieel een zeer interessante optie is, vooral als je zelden lange afstanden rijdt. Wil jij een brommobiel kopen of kies je liever voor lease? Bij Fast & Furious Scooters zit je dan goed! Je kunt bij hen microcars kopen en leasen en hebt daarbij de keus uit veel verschillende merken en modellen.