Als je een eigen onderneming hebt, dan kan het zo zijn dat je op een gegeven moment een bedrijfsoverdracht overweegt. Je kunt of wilt immers niet eeuwig doorgaan met je bedrijf. Maar je onderneming overdoen aan iemand anders, daar komt nog best wel wat bij kijken. Waar moet jij nu allemaal om denken als je besluit tot een bedrijfsoverdracht? En kun je dit allemaal wel zelf regelen? Het is verstandig om hier hulp bij in te schakelen van een professional die vaker met bedrijfsovernames te maken heeft gehad. Professionals van adcorporate kunnen jou helpen om de overdracht goed af te handelen.

Wanneer bedrijfsoverdracht?

Op het moment dat jij je eigen onderneming begint, dan denk je natuurlijk nog niet aan het moment dat jij hier weer mee zal gaan stoppen. Sommige ondernemers zullen helaas failliet gaan of een bepaald moment het bedrijf stoppen omdat er te weinig toekomst in zit. Maar ook als alles goed loopt, komt er een moment dat jij gaat stoppen en dat een bedrijfsoverdracht geregeld moet worden. Bijvoorbeeld:

  • als je met pensioen gaat
  • als je weer in loondienst wilt gaan in plaats van ondernemen
  • als je een ander soort bedrijf wilt gaan beginnen

Je kunt dan je onderneming helemaal opheffen, maar als deze goed loopt is dat natuurlijk zonde. Je kunt dan heel goed kiezen voor een bedrijfsoverdracht. Soms is er een familielid dat de zaak graag over zou willen nemen. Of je hebt een personeelslid dat al heel lang betrokken is en een overname ziet zitten. Een andere optie is dat je buiten je familie- of vriendenkring en buiten je werknemers op zoek gaat naar een overnamekandidaat. Wat je ook kiest, er komt altijd meer bij een bedrijfsoverdracht kijken dan je misschien zou denken. Daarom is het goed om een professional van adcorporate in te schakelen. Die hebben vaker met deze situaties te maken gehad en weten precies waar ze op moeten letten en hoe de overdacht aangepakt moet worden.

Verschillende stappen

In het proces van de bedrijfsoverdracht zijn er verschillende stappen die je kunt onderscheiden en adcorporate kan je bij al deze stappen helpen. Het begint al met het verzamelen van informatie met betrekking tot welke stappen je allemaal moet zetten in jouw specifieke situatie en welke instanties je er allemaal bij moet betrekken. Daarna moet je op zoek naar overnamekandidaten, als je deze nog niet in je eigen kring gevonden hebt. Hoe vind je deze en hoe selecteer je de juiste overnamekandidaat? Dat is een zeer belangrijke stap in het proces van de bedrijfsoverdracht, je wilt immers dat jouw bedrijf in goede handen terecht komt. Heb je een kandidaat geselecteerd, dan beginnen de onderhandelingen over de voorwaarden en de financiƫn rondom de overdracht. Heb je daar overeenstemming over bereikt, dan moet alles ook nog officieel vastgelegd worden in een intentieovereenkomst, waarna je nog te maken krijgt met due dilligence, financiering, koopovereenkomst en leveringsakte. Het is dus een heel proces en als je er zeker van wilt zijn dat het goed gaat, dan is het dus geen overbodige luxe om de hulp van adcorporate in te schakelen voor jouw bedrijfsoverdracht.